Udens College stapt over op Wi-Fi 6

Kanaaloverlap zorgt niet meer voor problemen

Op drukke dagen maken bijna drieduizend leerlingen, leraren en ondersteunend personeel tegelijkertijd gebruik van het Wi-Fi-netwerk op het Udens College. Samen zorgen zij voor meer dataverkeer dan alle bedrijven op het nabijgelegen industrieterrein bij elkaar. Geen wonder dat de middelbare school veel waarde hecht aan een stabiel en veilig Wi-Fi-netwerk. Wi-Fi-specialist Whyless uit Breda ontdekte wat er verbeterd kon worden op het oude netwerk en legde met behulp van access points van LANCOM Systems een compleet Wi-Fi 6-netwerk aan.

 

BYOD

Het Udens College heeft 2800 leerlingen. Verdeeld over twee locaties krijgen ze onderwijs op vmbo-, havo- of vwo-niveau. De school maakt gebruik van eduroam (education roaming) en kent een blended learning-systeem met gedrukte leerboeken en uitsluitend digitale werkboeken. eduroam maakt het voor leerlingen en medewerkers mogelijk om op een veilige manier gebruik te maken van het Wi-Fi-net- werk. Ook kan er makkelijk verbinding gemaakt worden met alle eduroam-Wi-Fi-netwerken wereldwijd. 

Er geldt een Bring Your Own Device-strategie. Leerlingen kunnen een zelf gekochte laptop gebruiken, of er een huren van een externe partij waarmee de school samenwerkt.

“We zijn compleet afhankelijk van ons Wi-Fi-netwerk“, zegt Marcel Spierings, directeur bedrijfsvoering van het Udens College. “Het moet er altijd zijn en het moet het altijd doen. We werkten met apparatuur van een leverancier die was overgenomen. Sinds de overname werd de technische ondersteuning steeds slechter. Omdat we geregeld problemen hadden, werden we daar flink zenuwachtig van.”

 

Netwerkmeting

Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Wi-Fi-specialist Whyless biedt het Udens College tijdens de eer- ste lockdown aan om het netwerk gratis door te meten. Netwerkbeheerder Joey Aben aarzelt geen moment: de specialisten van Whyless zijn van harte welkom.

Whyless ontdekt onder meer dat er door het hoge aantal access points (om voldoende capaciteit te bieden is er één per lokaal nodig) veel kanaaloverlap is. Omdat op het Wi-Fi 5-netwerk maar één client tegelijk mag zenden of ontvangen op een kanaal, treedt soms vertraging op. Door de kanalen slimmer te verdelen kan dit deels opgelost worden. Maar nog beter zou het zijn om over te stappen op Wi-Fi 6, zodat meerdere apparaten tegelijk kunnen zenden en ontvangen.

Eind september spreekt Whyless samen met hardware-leverancier LANCOM Systems met het Udens College over vervanging van het bestaande netwerk door een Wi-Fi 6-netwerk. Na een referentiebezoek bij een scholengroep in Goes, al tien jaar tevreden klant van LANCOM, is het Udens College overtuigd.

 

Uitrol

In de week van 19 oktober, de school is gesloten vanwege de herfstvakantie, vervangt Whyless samen met de systeembeheerders van het Udens College alle access points. Tevens worden de configuratie werkzaamheden uitgevoerd. Afgesproken is dat het Udens College zelf de eerste- en tweedelijns support op zich neemt. Whyless regelt het beheer van het netwerk. Ferran Menning, eigenaar van Whyless: “Alle updates en security patches voeren wij uit. Omdat we gebruikmaken van LANCOMs hyper geïntegreerde beheersysteem, de LANCOM Management Cloud (LMC), kan dat op afstand. Dankzij de LMC kunnen we ook zien wanneer een access point uitvalt. Wanneer dat gebeurt, bellen we een systeembeheerder die gaat kijken. We kunnen als één team samenwerken, dat is het voordeel van deze oplossing.”

 

WiFi 6 actief op het Udens college

 

Uitdagingen

Bij de ingebruikname van het netwerk, op de eerste dag na de herfstvakantie, is Whyless-personeel aanwezig op school ter ondersteuning. Menning:

“Een deel van de leerlingen kwam het netwerk niet op. Dat lag in alle gevallen aan het niet uitvoeren van updates. Er waren laptops die al drie jaar geen update gehad hadden. Door aanwezig te zijn bij de ingebruikname, konden we hier snel en proactief op reageren en de problemen oplossen.” Netwerkbeheerder Joey Aben is heel tevreden over het Wi-Fi 6-netwerk. “Het grootste voordeel is de schaalbaarheid en de flexibiliteit van Whyless en

LANCOM. Zo kunnen we de signaal sterkte per access point nu beperken. Een goed netwerk levert nieuwe uitdagingen op. Zo zagen we een toename van het multicast-verkeer, bijvoorbeeld door Spotify, dat automatisch op zoek gaat naar externe luidsprekers. LANCOM heeft in de nieuwe firmware update de mogelijkheid toegevoegd om het multicast-verkeer te blokkeren. Het is fijn om gehoord te worden door je leverancier.”

 

Logo Udens College

 

Het Udens College biedt middelbaar onderwijs aan op VMBO/HAVO/VWO-niveau.

Sector Onderwijs
Bedrijfsgrote ± 3.000 gebruikers
Locatie Uden

Joey Aben

Netwerkbeheerder Udens College
"Het grootste voordeel is de schaalbaarheid en de flexibiliteit van Whyless en LANCOM."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *