CKC Drenthe vernieuwt Wi-Fi-netwerk

Snel en betrouwbaar Wi-Fi op alle 32 locaties in heel Drenthe

CKC Drenthe verzorgt basisonderwijs en kinderopvang op 31 kindcentra in heel Drenthe, van Eelderwolde tot Drijber en van Veenhuizen tot Nieuw-Buinen. Het overkoepelende kantoor van de stichting staat in Assen, van waaruit de bestuurder en het ondersteunend personeel werken. Een snel, betrouwbaar en veilig Wi-Fi-netwerk op al deze 32 locaties is essentieel om goed onderwijs te garanderen. Na een gratis Wi-Fi Health Check bleek de apparatuur toe aan vervanging en werd besloten om de bestaande infrastructuur te vernieuwen met routers en access points van LANCOM Systems.

 

Digitalisering

Door de digitalisering van het onderwijs is de druk op Wi-Fi-netwerken in scholen explosief toegenomen. Zo krijgt bij CKC Drenthe elk kind vanaf groep 3 een iPad of Chromebook van school die ze gebruiken in de lessen. Verspreid over alle locaties maken ongeveer 5500 leerlingen en 900 werknemers dagelijks verbinding met het netwerk. “We kunnen tegenwoordig niet meer zonder Wi-Fi”, verklaart Remco Luitjens, stafmedewerker ICT bij CKC Drenthe. “Van financiële pakketten en educatieve software tot ziekteverzuim en salarisadministratie, alles vindt digitaal plaats. We zijn heel afhankelijk geworden van web based software, dus een stabiele internetverbinding is enorm belangrijk. De stichting CKC Drenthe is eind 2017 opgericht als fusie van twee besturenkoepels: COG Drenthe in Assen en omgeving, en CONOD in Noord-Oost Drenthe. Logischerwijs maakten beide organisaties gebruik van hun eigen Wi-Fi-netwerk en na verloop van tijd zijn een aantal locaties uitgebreid of verbouwd. Toen netwerkspecialist Whyless begin 2022 langskwam voor een gratis Wi-Fi Health Check, werd al snel duidelijk dat de volledige infrastructuur toe was aan vernieuwing. “We wilden naar één leverancier toe en de situatie voor alle locaties gelijktrekken”, aldus Luitjens.

 

Gefaseerde uitrol

Tijdens de meting ontdekte Ferran Menning, eigenaar van Whyless, dat het netwerk van CKC Drenthe ‘plat’ was. “Dit houdt in dat alles via dezelfde verbinding het internet op komt. Dit is niet alleen onveilig, maar ook onbetrouwbaar.” Nadat de problemen inzichtelijk werden gemaakt, is gekozen voor een gefaseerde uitrol met netwerkapparatuur van LANCOM Systems. Voor elke locatie werd een Wi-Fi design gemaakt en na de pilot was iedereen overtuigd. Inmiddels is de derde fase aangebroken waarbij extra access points van LANCOM worden geplaatst om de dekking verder te verbeteren. “Op dit moment zijn we al tevreden, maar we verwachten dat we zeer tevreden zullen zijn”, aldus Luitjens. De nieuwe situatie stemt niet alleen Luitjens, maar ook zijn collega’s tevreden: “Ja, die waren heel enthousiast. Er zijn veel apparaten bijgekomen en het netwerk kon het niet meer aan. Soms kregen leerlingen geen internetverbinding en moesten zij zelfs in een ander gedeelte van het gebouw zitten om lessen te kunnen volgen. Alleen al door vervanging van de oude apparatuur is de situatie verbeterd. Nu hoeven leraren niet meer het hele gebouw door te lopen om kinderen met vragen te helpen.”

 

Blikseminslag

Het netwerk van CKC Drenthe blijft onder beheer van Whyless, met de LANCOM Management Cloud (LMC) als grootste troef. Deze hypergeïntegreerde cloudoplossing maakt gebruik van geavanceerde Software Defined Networking (SDN)-technologieen. Hiermee kunnen netwerken automatisch en efficiënt worden opgezet, gemonitord en beheerd. In de praktijk betekent dit dat Whyless op afstand updates en security patches kan uitvoeren. Maar het bedrijf ziet ook wanneer zich een storing of probleem voordoet en kan dan vervolgens meteen in actie komen. Een extreem voorbeeld hiervan is een blikseminslag die het CKC enige tijd geleden trof. “Al onze systemen en apparatuur lagen eruit, we konden niets meer”, zo verklaart Luitjens. In dergelijke gevallen komt via de LMC een melding binnen dat er sprake is van gedeeltelijke of volledige uitval. “Wij zijn eigenlijk meteen in de auto gestapt en hebben de situatie direct opgelost”, aldus Menning.

 

CKC-voor-de-klas

 

Betrouwbaar én veilig

CKC Drenthe hecht, net als andere schoolinstellingen, veel waarde aan betrouwbaarheid, kwaliteit en privacy. Dagelijks worden de gevoelige gegevens van duizenden kinderen verwerkt op het netwerk en het is rampzalig als deze in de verkeerde handen vallen. Luitjens vindt het dan ook belangrijk dat LANCOM een Europese leverancier is: “Omdat je weet dat ze dan aan belangrijke Europese wetgeving voldoen, zoals de AVG.” LANCOM garandeert dat zijn producten vrij zijn van backdoors en voldoen aan de Europese privacyregels. Menning werkt zelf al sinds 2006 samen met LANCOM en Whyless was zelfs de eerste MSP-partner van LANCOM in Nederland. “In tegenstelling tot grote internationale spelers, waarbij je meestal in het laagste partnercontract komt, voelen we ons bij LANCOM echt serieus genomen. Bovendien zijn de producten echt heel goed en is de cloudomgeving perfect. Met name het persoonlijke aspect, de snelle levertijden en het veiligheidsaspect springen er bovenuit.” Ook bij LANCOM heerst grote tevredenheid. “Scholen kunnen vanwege de toenemende digitalisering niet meer zonder een krachtig en stabiel netwerk. Daarom zijn we trots dat CKC Drenthe nu over een toekomstbestendige infrastructuur beschikt. Daarnaast is dit project het volgende voorbeeld van de langdurige succesvolle samenwerking die we hebben met Whyless. We kijken nu al uit naar onze volgende, gezamenlijke klus”, aldus Ajin Ku, Country Manager Benelux bij LANCOM Systems.

 

CKC-logo

 

CKC Drenthe verzorgt basisonderwijs en kinderopvang op 31 kindcentra in heel Drenthe.

Sector Onderwijs
Bedrijfsgrote ± 6.400 gebruikers
Locatie Drenthe

Remco Luitjens

Stafmedewerker ICT - CKC Drenthe
"Het is belangrijk dat LANCOM een Europese leverancier is omdat je weet dat ze dan aan belangrijke Europese wetgeving voldoen, zoals de AVG."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *